Onze eerste smaak: Aranga

Aranga is de eerste koffie die Kikundi Koffee op de markt brengt. Aranga heeft een ingetogen, ronde body met bloemige aroma’s, een zijden vanille mondgevoel en de donkere zoetheid van bosvruchten.

Specialty coffee

Aranga is specialty coffee. Alleen de allerlekkerste koffie mag zich speciality coffee noemen. Een koffie moet hiervoor in een kwaliteitstest minimaal 80 van de 100 punten behalen. Aranga wordt elk jaar door Nederlandse koffiespecialisten beoordeeld op aroma,  smaak, nasmaak, aciditeit, body, balans, zoetheid en nog 4 eigenschappen. En natuurlijk is Aranga gemaakt van single source, 100 % Arabica-koffie, de koning onder de koffiebonen.

De Aranga-koffiegroep

De Aranga-koffiebonen worden biologisch verbouwd door Tanzaniaanse koffieboeren uit het dorp Aranga, op de hellingen van Mount Meru. De Aranga-koffiegroep bestaat uit 40 families. Vroeger waren de boeren aangesloten bij een regionale coöperatie, maar dat was niet naar tevredenheid. Toen hebben dertig families zich losgemaakt uit de coöperatie en zich verenigd in de Aranga-koffiegroep. Zo kunnen de boeren van elkaar leren en de kwaliteit van elkaars koffie verbeteren. Het maakt het ook makkelijker om de koffie te verkopen. Als individuele koffieboer produceer je immers te weinig koffie om aantrekkelijk te zijn voor een grote afnemer.

En ander voordeel is dat de kwaliteit van de koffie nu bewaard blijft. Vroeger werd de koffie op de veiling verkocht aan grote importeurs, die de koffie mengden om een bepaalde standaardsmaak te krijgen. Hierdoor ging de specifieke smaak en exclusieve kwaliteit verloren. Ook ontvingen de boeren toen maar 10 procent van de uiteindelijke verkoopprijs. Kikundi Koffee betaalt de boeren twee keer de prijs die gebruikelijk is bij fair trade. Als Kikundi Koffee winst gaat maken, zullen de koffiegroepen daarnaast meedelen in de winst. Hierdoor krijgen de boeren uiteindelijk drie keer de prijs die gebruikelijk is bij fair trade koffie.

Impressie van Aranga

Het dorp Aranga telt 3.354 inwoners, trotse leden van de Chagga-stam (Wikipedia). De huizen in Aranga liggen vrij ver van elkaar, op de hellingen van de berg, onder groene bomen. Elk huis heeft een stuk land waar koffie wordt verbouwd en een stal met een paar koeien. De mest van de koeien wordt gebruikt voor het bemesten van het land. Tussen de bomen is het een wirwar van paadjes, koffiestruiken en bananenbomen. In het dorp is een schooltje, een ziekenhuis (Nkoaranga Hospital), een kerk en verscheidene duka’s (Swahili voor winkeltjes).

Koffie op eigen grond

Elke koffieboer in Aranga heeft zijn eigen grond. Hierop verbouwt hij met zijn familie de koffie. Het wassen en drogen van de koffiebonen gebeurt wel centraal, op vier plaatsen in het dorp.

Nu ze een hogere prijs krijgen voor hun koffie, hebben de leden van de groep meer koffiestruiken geplant. Zo kunnen ze de komende jaren meer koffie oogsten en hun inkomen vergroten. Het duurt drie jaar voordat ze de eerste koffie van deze nieuwe bomen kunnen oogsten.

Succes

Elke familie in Aranga verbouwt koffie, maar niet alle boeren zijn aangesloten bij de koffiegroep. Het succes van de koffiegroep is niet onopgemerkt gebleven. Veel koffieboeren in Aranga willen zich nu bij de koffiegroep aansluiten. De koffiegroep is hier terughoudend in, omdat ze de kwaliteit van de koffie wil kunnen blijven waarborgen. De koffiegroep heeft uit eigen beweging een interne kwaliteitscontrole opgezet.

Relatie met de boeren

Kikundi Koffee vindt de relatie met de boeren belangrijk. In samenwerking met Lennart Clerkx van This Side Up Coffee proberen we de koffiegroep één keer per jaar te bezoeken. Door regelmatig langs te gaan, kunnen we de groep ook helpen om hun productieproces nog beter te krijgen.

 Ik wil Kikundi proberen

Ons assortiment

Aranga-koffie is verkrijgbaar in espressomaling, filtermaling, composteerbare koffiecups en versgebrande koffiebonen. Inmiddels hebben we de volgende verpakkingen in ons assortiment:

Koffiebonen

– Voor de horeca: zak van 1 kilo
– Voor thuis en op kantoor: zak van 500 gram
– Voor thuis en in de winkel: zakje van 250 gram
– Voor kerstpakketten: zakje van 100 gram (verkrijgbaar vanaf 1 november).

 

Gemalen koffie | filter- of espressomaling

– Voor de horeca: zak van 1 kilo
– Voor thuis en op kantoor: zak van 500 gram
– Voor thuis en in de winkel: zakje van 250 gram
– Voor kerstpakketten: zakje van 100 gram (verkrijgbaar vanaf 1 november).

 

Koffiecups | composteerbare cups

– Doosje van 10 cups (past door de brievenbus)
– Brievenbusverpakking met 4  x 10 cups (past door de brievenbus)
– Dispenser met 100 cups.

 

 Ik wil Kikundi proberen