Onze koffie

Onze eerste smaak: Aranga

Aranga is de eerste koffie die Kikundi Koffee op de markt brengt. Aranga heeft een ingetogen, ronde body met bloemige aroma’s, een zijden vanille mondgevoel en de donkere zoetheid van bosvruchten.

Specialty coffee

Aranga is specialty coffee. Alleen de allerlekkerste koffie mag zich speciality coffee noemen. Een koffie moet hiervoor in een kwaliteitstest minimaal 85 van de 100 punten behalen. Aranga wordt elk jaar door Nederlandse koffiespecialisten beoordeeld op aroma,  smaak, nasmaak, aciditeit, body, balans, zoetheid en nog 4 eigenschappen. En natuurlijk is Aranga gemaakt van single source, 100 % Arabica-koffie, de koning onder de koffiebonen.

 Ik wil Kikundi proberen

“Mmmm heerlijk! Behoorlijk stevig ook. Ik proef heel veel chocoladetonen, ook al staat dat niet op de verpakking. Eerlijk, diep en krachtig!”

De Aranga-koffiegroep

De Aranga-koffiebonen worden biologisch verbouwd door Tanzaniaanse koffieboeren uit het dorp Aranga, op de hellingen van Mount Meru. De Aranga-koffiegroep bestaat uit 40 families. Vroeger waren de boeren aangesloten bij een regionale coöperatie, maar dat was niet naar tevredenheid. Toen hebben dertig families zich losgemaakt uit de coöperatie en zich verenigd in de Aranga-koffiegroep. Zo kunnen de boeren van elkaar leren en de kwaliteit van elkaars koffie verbeteren. Het maakt het ook makkelijker om de koffie te verkopen. Als individuele koffieboer produceer je immers te weinig koffie om aantrekkelijk te zijn voor een grote afnemer.

En ander voordeel is dat de kwaliteit van de koffie nu bewaard blijft. Vroeger werd de koffie op de veiling verkocht aan grote importeurs, die de koffie mengden om een bepaalde standaardsmaak te krijgen. Hierdoor ging de specifieke smaak en exclusieve kwaliteit verloren. Ook ontvingen de boeren toen maar 10 procent van de uiteindelijke verkoopprijs. Kikundi Koffee betaalt de boeren twee keer de prijs die gebruikelijk is bij fair trade. Als Kikundi Koffee winst gaat maken, zullen de koffiegroepen daarnaast meedelen in de winst. Hierdoor krijgen de boeren uiteindelijk drie keer de prijs die gebruikelijk is bij fair trade koffie.

Impressie van Aranga

Het dorp Aranga telt 3.354 inwoners, trotse leden van de Chagga-stam (Wikipedia). De huizen in Aranga liggen vrij ver van elkaar, op de hellingen van de berg, onder groene bomen. Elk huis heeft een stuk land waar koffie wordt verbouwd en een stal met een paar koeien. De mest van de koeien wordt gebruikt voor het bemesten van het land. Tussen de bomen is het een wirwar van paadjes, koffiestruiken en bananenbomen. In het dorp is een schooltje, een ziekenhuis (Nkoaranga Hospital) en verscheidene duka’s (Swahili voor winkeltjes).

Koffie op eigen grond

Elke koffieboer in Aranga heeft zijn eigen grond. Hierop verbouwt hij met zijn familie de koffie. Het wassen en drogen van de koffiebonen gebeurt wel centraal, op vier plaatsen in het dorp.

Nu ze een hogere prijs krijgen voor hun koffie, hebben de leden van de groep meer koffiestruiken geplant. Zo kunnen ze de komende jaren meer koffie oogsten en hun inkomen vergroten. Het duurt drie jaar voordat ze de eerste koffie van deze nieuwe bomen kunnen oogsten.

Succes

Elke familie in Aranga verbouwt koffie, maar niet alle boeren zijn aangesloten bij de koffiegroep. Het succes van de koffiegroep is niet onopgemerkt gebleven. Veel koffieboeren in Aranga willen zich nu bij de koffiegroep aansluiten. De koffiegroep is hier terughoudend in, omdat ze de kwaliteit van de koffie wil kunnen blijven waarborgen. De koffiegroep heeft uit eigen beweging een interne kwaliteitscontrole opgezet.

Relatie met de boeren

Kikundi Koffee vindt de relatie met de boeren belangrijk. In samenwerking met Lennart Clerx en Rebecca Trupin van This Side Up Coffee proberen we de koffiegroep één à twee keer per jaar te bezoeken. Door regelmatig langs te gaan, kunnen we de groep ook helpen om hun productieproces nog beter te krijgen.

Ons assortiment

Aranga-koffie is verkrijgbaar in espressomaling, filtermaling en versgebrande koffiebonen. Inmiddels hebben we de volgende verpakkingen in ons assortiment:

– Voor de horeca: zak van 1 kilo
– Voor thuis en op kantoor: zak van 500 gram
– Voor thuis en in de winkel: zakje van 250 gram
– Voor kerstpakketten: zakje van 100 gram (verkrijgbaar vanaf 1 november).

.

 Ik wil Kikundi proberen 

 

Binnenkort ook composteerbare cupjes
met verrukkelijke Aranga-koffie!

 

Laat me weten als de cupjes er zijn!

Reviews

“We drinken al bijna vijf jaar Kikundi Koffee als espresso en zijn nog steeds zeer tevreden. Een hele goede faire koffie, waar de koffieboer en zijn familie ook direct beter wordt!”

Jetske Piek

“Kikundi is mijn favoriete single origin Afrikaanse koffie. Niet te donker gebrand, vol van smaak en met de juiste fruitigheid. Perfecte boon voor espresso en capuccion drankjes. Fair trade natuurlijk en voor een prima prijs.”

Rutger van de Belt

“Koffie die de wereld iets beter maakt”

Noordhollands Dagblad

30 juni 2018

“Wij willen graag dat koffie op kantoor een bijzondere ervaring geeft, en dat zowel de espresso als de lungo een aantrekkelijke volle smaak heeft. Kikundi Koffee heeft dat allemaal: een heerlijke specialty coffee. En belangrijker nog: de bonen worden fairchain geleverd en een groot deel van de opbrengst vloeit direct terug naar de koffieboeren in Tanzania. Dat ervaar je, iedere dag weer!”

Jan Schouten

Partner Fieldfisher N.V.

“Na bijna 5 jaar in Tanzania te hebben gewoond, haal ik nu al 5 jaar Tanzania in huis als ik de heerlijke Kikundi Koffee drink. De verfijnde en pure smaak zorgen ervoor dat ik geen andere koffie meer bestel. Daarbij vind ik het een prachtig fair trade project.”

Alberta Thiadens

“Ik proef dat het geen standaardkoffie is. Hij is erg lekker. Smaak is verfijnd en zacht. En gelukkig niet te fruitig, wat bij veel Afrikaanse koffies wel het geval is.”

Anoniem

“Vanmorgen je koffie geproefd. Heerlijk! Heerlijk vers aroma, mooie cremelaag, lekker gebrande smaak, volle koffie, niet zo sterk en Mark roemde de bosvruchten.”

Anoniem

“Heerlijke koffie, met een win-win aspect, de boer krijgt een faire prijs en wij hebben heerlijke koffie. Super, we willen niet meer anders.”

Wim Smiet

“Men refereert bij ons niet meer aan koffie, maar aan een commoditie. Als in: “Hey, de Kikundi is bijna op, ik begin nu aan de laatste zak!””

 

Vincent van der Meijden

Directeur Pacer

“Wij drinken Kikundi Koffee vanaf het moment dat Marc en Rommert begonnen met het importeren van de bonen. De koffie is heerlijk, stevig van smaak en zacht. De bonen worden in Amsterdam gebrand en altijd goed!”

Rogier Gijsbers van Wijk

“Kikundi Koffee is zo heerlijk dat ik geen andere koffie meer koop. Ik ben ook blij dat zo veel Tanzaniaanse gezinnen nu hiervan kunnen leven.”

Ria Janssen

“Al jaren drinken we bonenkoffie die we zelf malen. Enkele jaren geleden overgestapt. Het idee achter deze koffie spreekt ons erg aan. En we zijn er bij gebleven. De koffie heeft diepte en een goede smaak. Perfecte koffie voor espresso en filterkoffie. Kikundi is lekkere koffie met een goed gevoel.”

Michel Wagemans

“Mmmm heerlijk! Behoorlijk stevig ook. Ik proef heel veel chocoladetonen, ook al staat dat niet op de verpakking. Eerlijk, diep en krachtig!”

Marie-Ceciel Widdershoven

“Na 3 weken Italie, waar de koffie niet slecht is, was het vooral mijn kopje Kikundi in de ochtend waardoor ik het ook weer fijn vond om thuis te zijn. :-|

Binnenkort maar eens een zak meenemen naar kantoor, want die koffie daar vind ik nu niet meer zo lekker…”

Maarten Lodewijks

“Wow, wat een heerlijke koffie. Kikundi heeft een krachtige smaak, maar subtiel. En ook nog fair trade geproduceerd uit Afrika. Mijn koffiecirkel is rond. Thnx, guys!”

Joost Haeck

“Als je een heerlijke kop koffie kunt drinken en je daardoor kunt verbinden met een goed en eerlijk project in Tanzania, dan smaakt de koffie dubbel lekker.”

Jeroen Baars

“Wij drinken al jaren Kikundi Koffee als filterkoffie bij het ontbijt. Lekker stevig en zuiver. Goed begin van de dag!”

Frank van ’t Geloof

“Kikundi is de lekkerste espressoboon die ik ken. Ik mag maar 1 kopje koffie per dag. Als iemand mij een kopje koffie aanbiedt, dan sla ik dat vriendelijk af. Ik wacht wel even tot ik thuis ben…”

Elise Stevens

“Kikundi Koffee heeft alles wat ik zoek in een koffieboon: Smaak, versheid en fair trade. Ik drink alleen nog maar Kikundi.”

Anne Wackie Eysten

© 2021 Kikundi Koffee — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑