In maart had ik onze koffieboeren in Aranga willen opzoeken. Ik was al in Tanzania. Helaas moest ik halsoverkop terugkeren naar Nederland omdat het luchtruim dreigde te sluiten.

Onze boeren maken het goed. Tot nu toe liep niemand het coronavirus op. Wel is men bang om te reizen – en terecht. Gelukkig hebben de boeren van Aranga alles in huis om deze crisis door te komen. Zij zijn goeddeels zelfvoorzienend: naast koffie verbouwen zij andere gewassen. Omdat Oost-Afrika dit jaar ontzettend veel regen heeft gehad, zijn de oogsten van de voedselgewassen goed.

Tijdens het begin van de coronacrisis bevond de koffieteelt zich in “het kalme seizoen”, zoals men zegt. Reizen was niet noodzakelijk. Slechts één persoon reisde af en toe op en neer naar Moshi, de dichtstbijzijnde stad, om het papierwerk te regelen met de Tanzania Coffee Board. Dit is een reis van enkele uren.

Inmiddels is het oogsten van de rijpe koffiebonen begonnen. In het oogstseizoen zijn de uitdagingen groter. Meestal komen er dan veel plukkers van buiten het dorp naar Aranga om te helpen met de oogst. Dit jaar kiezen de koffieboeren voor plukkers die in de buurt wonen. Zij zullen bij aankomst en ook steeds tussendoor hun handen wassen. Tijdens het plukken blijven ze enkele meters uit elkaar. Dat is goed te doen bij het plukken van koffie.

De scholen in Aranga zijn gesloten. Verder zijn de gebruikelijke maatregelen van kracht: afstand houden, vaak handen wassen. De ziekenhuizen zijn nog open, maar met beperkingen.

Uiteraard houden we de situatie goed in de gaten. Het goede nieuws is dat Kikundi Koffee ruim voldoende groene koffie op voorraad heeft om onze klanten van verse koffie te blijven voorzien. Je kunt dus gewoon bestellen. Ook de aanvoer van de nieuwe oogst is niet vertraagd door corona.