Nieuw koffiebeleid in Tanzania ➝ meer biologische teelt in Aranga

In 2018 heeft de overheid van Tanzania grote veranderingen doorgevoerd in haar koffiebeleid. Voor de koffiegroep van Kikundi Koffee pakten deze wijzigingen goed uit. Omdat het zo goed gaat, willen veel koffieboeren zich nu aansluiten bij onze koffiegroep. Een mooie bijkomstigheid is dat er dan meer biologische teelt komt in Aranga.

De grootste verandering is dat kleine koffieboeren nu verplicht zijn om zich te organiseren in collectieven. Tot nu toe werkten de meeste Tanzaniaanse koffieboeren als kleine zelfstandigen. Zij verkochten hun koffie aan tussenhandelaren, die vaak een veel te lage prijs betaalden. Om de kleine boeren te beschermen, heeft de Tanzaniaanse overheid koffieboeren nu verplicht om zich te verenigen in koffiecollectieven. Deze collectieven verkopen hun koffie aan een lokale Agricultural Marketing Cooperative Society (AMCOS), die de koffie hetzij doorverkoopt aan een koper of tussenhandelaar, hetzij aan de lokale veiling. Het is het tussenhandelaren nu verboden om direct in te kopen bij de boeren. Zo hebben de koffieboeren een groter aandeel in de waardeketen ofwel value chain.

Aanvankelijk was onze koffiegroep in Aranga niet enthousiast over het plan. Onze koffiegroep was al een collectief, maar volgens de nieuwe regels moet elk koffiecollectief uit minimaal zestig leden bestaan. Het Aranga-collectief bestond uit ongeveer dertig families. Dat wilden ze graag zo houden: met een kleinere groep is het makkelijker om de (biologische) kwaliteit van de koffie te blijven waarborgen.

Uiteindelijk was de oplossing eenvoudig. De koffiegroep is uitgebreid doordat meer mensen uit de bestaande families lid zijn geworden van het collectief. Daarnaast zijn er tien nieuwe families lid geworden van de koffiegroep. Zo is het aantal leden van het collectief gegroeid van 28 tot 64.

Lange wachtlijst voor nieuwe koffieboeren

Het succes van onze boeren is niet onopgemerkt gebleven. Veel koffieboeren uit de omgeving willen zich aansluiten bij onze Aranga-koffiegroep. Dit kan niet altijd. Sommige koffieboeren hebben niet genoeg land of niet genoeg koffiestruiken. Andere boeren zijn alleen geïnteresseerd in de ziektekostenverzekering. Bovendien kan niet iedereen de eenmalige inschrijvingskosten van 120.000 Tanzaniaanse shilling betalen (ongeveer 45 euro). Deze inschrijfkosten zijn wettelijk verplicht.

Meer biologische teelt

Koffieboeren die zich wél bij ons collectief hebben aangesloten, moeten hun koffie biologisch gaan verbouwen. Zij moeten dus bereid zijn om van conventionele teelt om te schakelen naar biologische teelt. Hier komt training bij kijken – en geduld. Pas als de nieuwe leden twee jaar geen chemische ‘gewasbeschermingsmiddelen’ (gif) hebben gebruikt, komen hun koffiebonen in aanmerking voor biologische certificering. Een mooie bijkomstigheid van de nieuwe aanwas is dus dat meer koffieboeren uit de omgeving biologisch gaan telen.

De certificering is in handen van Kilimohai. Kilimohai is aangesloten bij de Tanzania Organic Agricultural Movement (TOAM). Elk jaar moeten de boeren opnieuw worden gecertificeerd. Dit gebeurt zowel extern (via Kilimohai) als intern (door de eigen koffiegroep).

 

Logo Kilimojai

Onze biologisch verbouwde koffie uit Aranga is gecertificeerd door Kilimohai. Kilimohai is aangesloten bij de Tanzania Organic Agricultural Movement (TOAM).

Reviews

“Voor het eerst Kikundi Koffee besteld. Bestelling kwam binnen met een leuke persoonlijke note. Aangenaam verrast door de heerlijke natuurlijk zoete smaak. Echt een aanrader! Dat er meer geld naar de boeren gaat komt de beleving van de smaak alleen maar ten goede ….”

Boudewijn Happé

“De smaak is pittig en rijk. De crema mooi van kleur en consistentie, en blijft stabiel, ook bij omroeren met suiker en/of koffiemelk. Ik ben blij met de afbreekbare capsules. Alles overziend: value for money en een aanrader voor de koffiecupjesliefhebber respectievelijk de gemiddelde N*******-junk.”

Philipp Terstappen

“Ik gebruik al 20 jaar N*******o-cupjes, waarbij alternatieve merken bijna altijd tegenvielen. Ik ben blij verrast door de nieuwe Kikundi espresso-koffiecupjes. De smaak is minstens zo goed en heeft zelfs iets meer karakter. Groot pluspunt is het duurzame cupje en de praktische grootverpakking met 100 cupjes. Dit maakt mij samen met de persoonlijke service nu al een fan!”

Martijn Nout

“Omdat ik de enige koffieliefhebber ben in huis, zijn Kikundi Koffee-cupjes de ideale oplossing voor mij. Een eerlijke prijs voor de boer, 100% composteerbaar en heel lekker!”

Ronald Hoogeweg

Lekkere volle koffie, stevig van smaak, maar niet te intens. Voor mij het perfecte begin van de dag, voor mijn cappuccino. Zelf ben ik werkzaam bij een impactbedrijf, waardoor ik het des te meer waardeer dat ik weet waar de koffie vandaan komt.”

Esther Jansen

“We drinken al bijna vijf jaar Kikundi Koffee als espresso en zijn nog steeds zeer tevreden. Een hele goede faire koffie, waarvan de koffieboer en zijn familie ook direct beter worden!”

Jetske Piek

“Kikundi is mijn favoriete single origin Afrikaanse koffie. Niet te donker gebrand, vol van smaak en met de juiste fruitigheid. Perfecte boon voor espresso- en cappuccino-drankjes. Fair trade natuurlijk en voor een prima prijs.”

Rutger van de Belt

“Koffie die de wereld iets beter maakt”

Noordhollands Dagblad

30 juni 2018

“Wij willen graag dat koffie op kantoor een bijzondere ervaring geeft, en dat zowel de espresso als de lungo een aantrekkelijke volle smaak heeft. Kikundi Koffee heeft dat allemaal: een heerlijke specialty coffee. En belangrijker nog: de bonen worden fairchain geleverd en een groot deel van de opbrengst vloeit direct terug naar de koffieboeren in Tanzania. Dat ervaar je, iedere dag weer!”

Jan Schouten

Partner Fieldfisher N.V.

“Na bijna vijf jaar in Tanzania te hebben gewoond, haal ik nu al vijf jaar Tanzania in huis met Kikundi Koffee. De verfijnde en pure smaak zorgen ervoor dat ik geen andere koffie meer bestel. Daarbij vind ik het een prachtig fairtrade project.”

Alberta Thiadens

“Ik proef dat het geen standaardkoffie is. Hij is erg lekker. Smaak is verfijnd en zacht. En gelukkig niet te fruitig, wat bij veel Afrikaanse koffies wel het geval is.”

Anoniem

“Vanmorgen je koffie geproefd. Heerlijk! Vers aroma, mooie crèmelaag, lekkere gebrande smaak, volle koffie, niet zo sterk en Mark roemde de bosvruchten.”

Anoniem

“Heerlijke koffie met een win-win-aspect: de boer krijgt een eerlijke prijs en wij heerlijke koffie. Super, we willen niet meer anders.”

Wim Smiet

“Men refereert bij ons op kantoor niet meer aan koffie, maar aan een commodity. Als in: ‘Hey, de Kikundi is bijna op, ik begin nu aan de laatste zak!’ ”

 

Vincent van der Meijden

Directeur Pacer

“Wij drinken Kikundi Koffee vanaf het moment dat Marc en Rommert begonnen met het importeren van de bonen. De koffie is heerlijk, stevig van smaak en zacht. De bonen worden in Amsterdam gebrand. Altijd goed!”

Rogier Gijsbers van Wijk

“Kikundi Koffee is zo heerlijk dat ik geen andere koffie meer koop. Ik ben ook blij dat zo veel Tanzaniaanse gezinnen hier nu van kunnen leven.

Ria Janssen

“Al jaren drinken we bonenkoffie die we zelf malen. Enkele jaren geleden overgestapt. Het idee achter deze koffie spreekt ons erg aan. En we zijn erbij gebleven. De koffie heeft diepte en een goede smaak. Perfecte koffie voor espresso en filterkoffie. Kikundi is lekkere koffie met een goed gevoel.”

Michel Wagemans

Mmmm heerlijk! Behoorlijk stevig ook. Ik proef heel veel chocoladetonen, ook al staat dat niet op de verpakking. Eerlijk, diep en krachtig!”

Marie-Cecile Widdershoven

“Na drie weken Italië, waar de koffie niet slecht is, was het vooral mijn kopje Kikundi in de ochtend waardoor ik het ook weer fijn vond om thuis te zijn. :-|

Binnenkort maar eens een zak meenemen naar kantoor, want die koffie daar vind ik nu niet meer zo lekker…”

Maarten Lodewijks

Reacties zijn gesloten.

© 2024 Kikundi Koffee — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑