Op zaterdag 30 juni publiceerde het Noordhollands Dagblad een groot interview met Kikundi Koffee. In het interview vertelt Rommert Schram over de koffie, de koffieboeren en over hoe het allemaal begonnen is.

“Op een dag kreeg ik van een boer een zak groene koffiebonen. Aan alleen zo’n zak met bonen heb je niks, maar ik heb toen een klein koffiebrandertje gekocht en ben ze zelf gaan branden.”

De Aranga-koffie van Kikundi Koffee is specialty coffee. Rommert:

“Kikundi mag het predicaat ‘speciality coffee’ dragen. Als je een koffie op de markt wilt brengen, kun je het product laten beoordelen door een gezelschap van mensen die helemaal gek zijn van koffie. Zij zijn deskundig en hebben een speciale opleiding gevolgd om koffie op kwaliteit te beoordelen. Het is een beetje vergelijkbaar met mensen die wijn keuren. Ze letter op geur, aroma en mondgevoel en geven dan een cijfer tussen de nul en honderd. Koffies die tachtig punten of meer scoren, mogen zich Specialty Coffee noemen. Kikundi Koffee kwam uit op 87 punten.”

Hopelijk leidt het artikel tot extra bestellingen. Want, zoals Rommert zegt in het interview: door koffie van Kikundi te kopen, doe je iets goeds voor de wereld:

“Bij de families van de Aranga-koffiegroep zie ik dat ze het extra geld dat ze nu krijgen voor hun bonen voor een belangrijk deel gebruiken om hun kinderen naar school te laten gaan. Wie Kikundi-koffie koopt, steunt dus in feite het onderwijs voor kinderen in Tanzania.”

Lees hier het hele interview.

 

Digitale krant NH - kop


Mooie kop in het Noordhollands Dagblad