Eerder dit jaar bereikte ons een zeer verdrietig bericht. Naftali Isack, het gezicht van Kikundi Koffee, is op 27 november 2019 overleden. Naftali was een van de belangrijkste, meest inspirerende en meest geliefde mensen van Aranga.

Het gebeurde plotseling. Op een dag voelde hij pijn in zijn buik. Zijn zoon bracht hem naar het ziekenhuis, waar hij twee dagen later overleed.

Al vroeg zag Naftali dat koffie de gemeenschap veel kon brengen. Hij realiseerde zich wat de voordelen waren van samenwerking en slaagde erin om anderen te motiveren. Daarnaast was hij een soort life coach voor de jongeren in het dorp. Zoals men in het Swahili zegt: “hij gaf ons hart”, alitutia moyo. In het Nederlands: hij moedigde ons aan.

Naftal Isack Urioh, koosnaam Naftali, was letterlijk de nestor van de koffiegroep. Hij werd geboren op 28 december 1928 en bereikte de eerbiedwaardige leeftijd van 91 jaar. De begrafenis vond plaats op 3 december 2019. De film van de uitvaart laat een volle kerk zien, met mooie toespraken, prachtige koorzang, een schitterende witte kist en veel bloemen. Mzee Naftali is begraven bij zijn huis op het land van de familie, zoals gebruikelijk in de traditie van de Chagga- en Meru-stammen.

Mzee Naftali (mzee is een beleefde aanspreekvorm) zal herinnerd worden als een sterke, positieve, energieke en zeer geliefde man en vader. Zijn zoon zal zijn koffiefarm voortzetten, samen met een andere zoon en een dochter.

Naftali zal altijd een van de gezichten van Kikundi Koffee blijven. Zo zal hij ook na zijn heengaan een inspiratie blijven voor de koffiegroep in Aranga en voor Kikundi.

Anaendelea kututia moyo, hata ingawa hayuko nasi.
Hij blijft ons aanmoedigen, ook al is hij niet bij ons.

 

Screenshot van de volle kerk bij de uitvaart van mzee Naftali.

 

Lees hier een interview met Naftali.

Grote foto: Naftali en Rommert in Aranga, 2016.