Wie is toch die man op de visitekaartjes van Kikundi Koffee? Het is Naftali Isack uit het dorp Aranga. Naftali is 91 jaar oud. Hij is nog steeds koffieboer, maar inmiddels oogst hij de koffie niet meer zelf. “Koffieboeren vergt energie,” zegt hij. “Die heb ik niet meer. Ik huur nu mensen in om het voor mij te doen.

Naftali heeft acht kinderen. Zijn jongste zoon woont bij hem in. Deze zoon heeft zich aangesloten bij de Kikundi-koffiegroep en zal dit seizoen zijn eerste koffie produceren. Naftali’s andere kinderen zijn getrouwd en wonen elders.

Via een lokale contactpersoon in Aranga stelden wij Naftali een paar vragen. Zo vroegen wij hoe zijn leven eruitziet. Naftali antwoordde dat het behoorlijk goed met hem gaat. Onlangs was hij een beetje ziek, maar hij heeft een ziektekostenverzekering, dus dat komt zijn gezondheid ten goede. Hij is blij dat zijn jongste zoon bij hem in huis woont en voor hem zorgt.

Omdat Naftali al zijn hele leven in Aranga woont, vroegen we hem wat er in de loop van zijn leven is veranderd op de farm. Naftali zei dat het de goede kant op gaat met Aranga, in het bijzonder doordat de koffieboeren nu een goede prijs krijgen voor hun koffie, dankzij de ondersteuning van Rebecca Trupin (onze contactpersoon) en onze partner This Side Up.

Zelf drinkt Naftali geen koffie meer. Hij houdt van koffie, maar het maakt zijn hartslag te snel en dat is niet goed voor zijn gezondheid. Soms drinkt hij nog wel eens koffie met melk. Toen we vroegen wat hem gelukkig maakte, zei hij met een grote grijns dat hij erg geniet van goed  eten en af en toe een soda.

Naftali Isack (rechts) en Rebecca Trupin (midden)