Mijn naam is Rommert Schram. Ik heb twaalf jaar in Afrika gewoond en gewerkt. Nog steeds help ik kleine boeren in Afrika om gewassen te verbouwen voor een commerciële markt.

Kleine koffieboeren in Afrika maken nauwelijks winst. Omdat ze de markt niet kennen, weten ze niet wat de waarde is van hun product. Vaak verkopen ze hun oogst aan de eerste de beste handelaar die langskomt. Meestal zijn dit lokale handelaren die een zeer lage prijs betalen. Hierdoor blijven de boeren arm. Het meeste geld wordt verdiend door de handelaren, branderijen en de uiteindelijke verkopers van de gebrande koffie. Met andere woorden: kleine koffieboeren in Afrika profiteren niet mee van de uiteindelijke waarde van de koffie.

Vanuit Afrika was het lastig voor mij om koffieboeren toegang te geven tot de Nederlandse koffiemarkt. Maar in 2014 ben ik met mijn gezin teruggekeerd naar Nederland. Ik besloot om een zelf een markt te creëren. Een markt in Nederland voor koffieboeren uit Afrika. En dus heb ik in 2015 Kikundi Koffee opgezet, samen met Marc Heijnen. Marc en ik kennen elkaar uit Dar es Salaam en wonen nu beiden in Waterland.

In samenwerking met This Side Up Coffee kopen wij de groene koffiebonen direct in bij de koffieboeren in Tanzania. Voor de bonen betalen wij tweemaal de fairtrade-prijs. Daarnaast zullen de koffiegroepen in de toekomst meedelen in de winst. Hierdoor krijgen de boeren uiteindelijk drie keer de prijs die gebruikelijk is bij fair trade.

Op deze website wil ik jullie graag meer vertellen over het dorp Aranga en de boeren die er wonen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om alle verhalen te horen!